Neurokinine antagonisten

Bijgewerkt op 20 oktober 2022

Wat zijn neurokinine antagonisten?

Neurokinine antagonisten – ook NK1-antagonisten genoemd – zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken bij mensen die worden behandeld met chemotherapie.

Welke zijn er?

De volgende middelen worden gerekend tot de neurokinine antagonisten:

Hoe werken neurokinine antagonisten?

Neurokinine antagonisten hebben een werking op de hersenen. Ze binden aan zogenaamde neurokinine 1-receptoren (NK1-receptoren) aan de oppervlakte van hersencellen in het braakcentrum van de hersenen. Door de NK1-receptoren te blokkeren wordt de werking van het stofje substance-P op het braakcentrum tegengegaan.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Neurokinine antagonisten worden gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken bij behandeling met antikankermiddelen.

Neurokinine antagonisten worden vooral ingezet als andere antibraakmiddelen, zoals 5HT3-antagonisten en corticosteroïden, onvoldoende effect hebben.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere geneesmiddelen kunnen neurokinine antagonisten bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, verminderde eetlust, de hik, darmverstopping (obstipatie), en slapeloosheid. Minder voorkomende bijwerkingen zijn schimmelinfecties, kortademigheid, gastro-oesofageale reflux, vaak kleine beetjes plassen (pollakisurie), en veel plassen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neuropenie). Voor meer informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de webpagina’s over de afzonderlijke middelen.

Synoniemen

neurokinine 1-receptor antagonisten, neurokinine 1-antagonisten, NK1-receptor antagonisten, NK-antagonisten, neurokinine 1-receptor blokkers, NK1-receptor blokkers, NK-blokkers

Engelse vertaling

NK1 receptor antagonists, NK1 antagonists

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven