Entresto

Bijgewerkt op 16 januari 2024

Wat is Entresto?

Entresto is de merknaam van een geneesmiddel tegen hartfalen (slecht werkend hart). Het bevat de werkzame stoffen sacubitril en valsartan. Entresto wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in drie sterkes. Zie tabel hieronder.

TABLETTEN ENTRESTODOSERING SACUBITRILDOSERING VALSARTAN
Tablet ’24/26′sacubitril 24,3 mgvalsartan 25,7 mg
Tablet ’49/51′sacubitril 48,6 mgvalsartan 51,4 mg
Tablet ’97/103′sacubitril 97,2 mgvalsartan 102,8 mg
verschillende sterktes Entresto tabletten – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Entresto wordt op de markt gebracht door Novartis Europharm.

Hoe werkt het?

Sacubitril wordt in het lichaam omgezet tot sacubitrilaat. Sacubitrilaat remt het enzym neprilysine. Neprilysine is verantwoordelijk voor de afbraak van atrial natriuretic peptide (ANP) en brain natriuretic peptide (BNP). Deze beide stofjes zorgen in het lichaam voor een afname van de hoeveelheid vocht in het bloed. Door de afbraak van deze stofjes te remmen helpt sacubitril de ophoping van vocht in de bloedsomloop tegen te gaan. Ophoping van vocht in de bloedbaan maakt het moeilijker voor het hart om bloed goed rond te pompen.

Valsartan is een zogenaamde ‘angiotensine II-remmer’. Angiotensine II verhoogt de bloeddruk door samentrekking van spiertjes in de bloedvatwand en tevens via aldosteron. Door angiotensine II te remmen zorgt valsartan voor een verlaging van de bloeddruk. Verlaging van de bloeddruk maakt het makkelijker voor het hart om bloed rond te pompen. Er hoeft immers tegen een minder hoge druk in gepompt te worden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Entresto wordt gebruikt bij de behandeling van chronisch hartfalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan Entresto bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Bij bloedonderzoek zijn regelmatig afwijkingen te vinden, namelijk:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Entresto.

ATC-code

C09DX04

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Entresto. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Entresto vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven