NEP-remmers

Bijgewerkt op 15 januari 2024

Wat zijn NEP-remmers?

NEP-remmers zijn geneesmiddelen die worden, in combinatie met andere geneesmiddelen, gebruikt bij de behandeling van hartfalen. De afkorting NEP staat voor neprilysine. De volledige naam voor dit soort middelen is daarom neprilysine-remmers.

Welke zijn er?

Op het moment van schrijven van dit artikel is het middel sacubitril de enige beschikbare NEP-remmer. Het wordt, in combinatie met het middel valsartan, op de markt gebracht onder de merknaam Entresto. Toevoeging van valsartan aan sacubitril versterkt de werking van het middel.

Hoe werken ze?

NEP-remmers verhogen het gehalte aan bepaalde stofjes die de hoeveelheid vocht in het lichaam regelen. Ze bevorderen de uitscheiding van natrium via de urine. Omdat natrium water vasthoudt wordt ook meer water uitgescheiden via de urine. Daarnaast zorgen deze stofjes ervoor dat de bloedvaten verwijden. Dit wordt vasodilatatie genoemd. Beide werkingsmechanismen zorgen ervoor dat de bloeddruk afneemt. Hierdoor wordt het voor het hart makkelijker om bloed (tegen een lagere weerstand in) rond te pompen door het lichaam.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Entresto wordt gebruikt bij de behandeling van hartfalen. Het verlaagt de kans dat mensen met hartfalen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook verlaagt het de kans op overlijden.

Synoniemen

neprilysine-remmers

Engelse vertaling

neprilysin inhibitors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven