Natriumcitraat

Bijgewerkt op 3 januari 2023

Wat is natriumcitraat?

Natriumcitraat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling en het voorkomen van bepaalde soorten nierstenen. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van metabole acidose, en als zuurremmend middel (antacidum) bij kinderen die geopereerd worden.

Het middel wordt op de markt gebracht als drank. Deze natriumcitraatdrank bevat 64,7 mg natriumcitraal per milliliter drank. De drank dient tijdens of vlak na het eten te worden ingenomen.

Hoe werkt het?

Natriumcitraat bevat citroenzuur. Het werkt ‘ontkalkend’. Daarnaast kan het ook zuren neutraliseren. Vandaar de werking als zuurremmend middel.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Natriumcitraatdrank wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde typen nierstenen en urinestenen. Het gaat dan om urinezuurstenen, calciumstenen en cystinestenen. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van metabole acidose bij kinderen, en als antacidum (zuurremmend middel) bij mensen die een operatie ondergaan. Het vermindert het risico op complicaties ten gevolge van aspiratie van zure maaginhoud.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Gebruik van natriumcitraatdrank kan leiden tot metabole acidose. Dat geldt vooral voor mensen met slecht werkende nieren en mensen met verlaagde calciumspiegels in het bloed (hypocalciëmie). Ook kan gebruik van het middel leiden tot een verlaagd kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie) en een verhoogd natrium gehalte in het bloed (hypernatriëmie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van natriumcitraatdrank.

ATC-code

B05CB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven