Romosozumab

Bijgewerkt op 1 oktober 2023

Wat is romosozumab?

Romosozumab is een geneesmiddel tegen osteoporose (botontkalking). Het wordt op de markt gebracht door UCB Pharma onder de merknaam Evenity. Evenity wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof zit in voorgevulde injectiepennen. Deze worden gebruikt voor injectie onder de huid (subcutane injectie). Eén voorgevulde pen bevat 105 mg romosozumab.

verpakking Evenity (romosozumab) voorgevulde injectiepennen
verpakking Evenity (romosozumab) voorgevulde injectiepennen – bron: Medscape

Hoe werkt het?

Romosozumab is een monoklonaal antilichaam. Het bindt aan een stofje dat sclerostine wordt genoemd. Sclerostine speelt in ons lichaam een rol bij het afbreken van botweefsel. Door aan sclerostine te binden wordt de afbraak van botweefsel tegengegaan. Daarmee wordt afname van de botdichtheid tegengegaan.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

De aanbevolen dosering is eenmaal per maand twee injecties. De behandeling wordt over het algemeen 12 maanden voortgezet. Het middel wordt middels de voorgevulde injectiepen onder de huid van buik, dijbeen of bovenarm toegediend. De twee injecties dienen direct na elkaar te worden toegediend.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan romosozumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gewrichtspijn, keelontsteking, neusbijholteontsteking (sinusitis), huiduitslag, hoofdpijn, overgevoeligheid, pijn in de nek en spiersamentrekking.

ATC-code

M05BX06

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Evenity. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap).


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Evenity (romosozumab) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven