Durvalumab

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is durvalumab?

Durvalumab is een geneesmiddel tegen longkanker. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Imfinzi. Imfinzi wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend.

Hoe werkt het?

Durvalumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen?

Durvalumab wordt gebruikt bij de behandeling van longkanker (longcarcinoom). Het wordt toegepast bij zowel kleincellig longcarcinoom als bij niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).

Welke bijwerkingen geeft het?

Durvalumab kan, net als andere antikankermedicijnen, vervelende bijwerkingen veroorzaken. Veel voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de luchtwegen, koorts, hoesten met het opgeven van slijm, buikpijn, diarree, jeuk, huiduitslag en een traag werkende schildklier (hypothyroïdie). (Productieve) hoest. Buikpijn, diarree. Huiduitslag, jeuk. Koorts. Verder komen voor spierpijn, nachtzweten, moeite met plassen en ontstekingen in de mond. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een stijging van de zogenaamde transaminasen en een stijging van het creatinine gehalte.

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Imfinzi. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XC28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven