Dinutuximab bèta

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is dinutuximab bèta?

Dinutuximab bèta is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van neuroblastomen. Dat zijn gezwellen van een bepaald soort zenuwweefsel. Het middel wordt op de markt gebracht door Eusa Pharma onder de merknaam Qarziba. Qarziba wordt geleverd als oplossing voor toediening direct in de bloedbaan (intraveneus) via een infuus.

Hoe werkt het?

Dinutuximab bèta is een zogenaamd monoklonaal antilichaam.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dinutuximab bèta wordt gebruikt bij de behandeling van neuroblastoom.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan dinutuximab bèta vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, braken, diarree, pijn, hoofdpijn, obstipatie, verminderde eetlust, moeheid, snelle hartslag, lage bloeddruk, hoesten, duizeligheid en misselijkheid. Als complicaties kunnen voorkomen longontsteking, infecties van de huid, hersenontsteking (encefalitis), ruggenmergontsteking (myelitis), capillaireleksyndroom, en cytokine release syndroom.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder bloedarmoede, verhoging van de leverenzymen ALAT, ASAT en gamma-GT, afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en afname van het aantal bloedplaatjes (trombopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Qarziba. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XC16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven