Denosumab

Bijgewerkt op 1 oktober 2023

Wat is denosumab?

Denosumab is een geneesmiddel dat het skelet verstevigt. Het wordt gebruikt om botbreuken te voorkomen bij mensen met aandoeningen van het skelet. Denosumab wordt op de markt gebracht onder de merknamen Prolia en Xgeva.

Prolia (denosumab) injectie
Prolia

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Prolia is bedoeld voor het voorkomen van botbreuken bij mensen met botontkalking (osteoporose).

Xgeva is bedoeld voor het voorkomen van botbreuken bij mensen met een reusceltumor van het bot, of met uitzaaiingen in het skelet (botmetastasen).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ook denosumab bijwerkingen geven. Hieronder een lijst van meest voorkomende bijwerkingen.

Behandeling met dit middel vergroot de kans op het krijgen van staar (cataract). Ook kunnen infecties optreden, bijvoorbeeld urineweginfecties of infecties van de bovenste luchtwegen.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van denosumab vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven