Daratumumab

Bijgewerkt op 19 augustus 2023

Wat is daratumumab?

Daratumumab is een geneesmiddel tegen de ziekte van Kahler (multipel myeloom). Het wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Darzalex. Darzalex wordt geleverd als injectievloeistof en als (concentraat voor) infusievloeistof. De injectievloeistof is bedoeld voor injectie onder de huid (subcutane injectie). De infusievloeistof is bedoeld voor toediening per infuus.

Hoe werkt het?

Daratumumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Daratumumab wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook daratumumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, koorts, zich zwak voelen, kortademigheid, hoesten, slapeloosheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, darmverstopping (obstipatie) of juist diarree, pijn in de gewrichten, rugpijn en spiersamentrekkingen. Veel voorkomende complicaties zijn infecties van de luchtwegen, waaronder bronchitis en longontsteking (pneumonie). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en afname van het hemoglobine gehalte (anemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Darzalex. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC24


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van daratumumab (Darzalex) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Daratumumab”

  1. Karel Schuurman

    Ik heb sinds okt 2022 een jaar chemo achter de rug (daraMPV), sinds okt 2022 alleen nog daratumumab met dexamethason, 1x p 4 weken. Zeer effectief gelukkig, maar ik heb altijd de eerste dagen behoorlijk last van de dexamethason (ontregeld dag-nachtritme, druk gedrag e.d.) en verder vooral vanaf de 3e dag na de injectie moe en lusteloos. Ik heb zelf het idee, dat de dexa dan is uitgewerkt .
    Vraag: hoe lang is de daratumumab actief in het lichaam en ondervindt men normaliter de bijwerkingen? Kan dat bijv. 2 weken aanhouden? Is er iets tegen de moeheid te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven