Cetuximab

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is cetuximab?

Cetuximab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Erbitux. Erbitux is beschikbaar als vloeistof voor injectie in een infuus. Zo komt het direct in de bloedbaan.

Erbitux wordt in Noord-Amerika op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Bristol-Myers Squibb. In Europe wordt het op de markt gebracht door het Duitse Merck.

Erbitux (cetuximab)
Erbitux (cetuximab) – bron: Merck

Erbitux infusievloeistof bevat 5 milligram cetuximab per milliliter. Er zijn flacons van 20 milliliter en 100 milliliter.

Toepassingen (indicaties) cetuximab

Cetuximab wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het gaat om de volgende aandoeningen:

  • Uitgezaaide dikkedarmkanker (gemetastaseerd coloncarcinoom)
  • Kanker in het hoofd/hals-gebied, zoals bijvoorbeeld keelkanker

Naast bovenstaande indicaties wordt cetixumab soms ook bij andere aandoeningen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij de behandeling van de ziekte van Ménétrier.

Hoe werkt cetuximab?

Cetuximab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Een monoklonaal antilichaam is een stofje dat bindt aan een bepaalde structuur in het lichaam. In het geval van cetuximab gaat het om een receptor die op de celmembraan van epitheelcellen zit. Deze receptor wordt de ‘epidermal growth factor receptor’ (EGFR) genoemd.

Prikkeling van de EGFR zet de epitheelcellen aan tot groeien. Dat gebeurt als de cellen kwaadaardig worden. Ze gaan dan sneller delen. Cetuximab bindt ook aan deze receptor maar blokkeert juist de werking ervan. Daarmee wordt het delen van de kankercellen tegengegaan.

Vanwege de remmende werking op de EGFR wordt cetuximab een ‘EGFR-remmer’ genoemd. Andere EGFR-remmers zijn afatinib en erlotinib.

Bijwerkingen van cetuximab

Net als andere antikankermiddelen kan cetuximab vervelende bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Ook treden regelmatig afwijkingen in het bloed op, zoals verhoging van ASAT, verhoging van ALAT en verhoging van alkalische fosfatase gehalte.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van bijwerkingen en andere informatie in de EPAR van cetuximab. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Productie van cetuximab

Cetuximab wordt gemaakt door middel van recombinante DNA-technologie. Dat betekent dat het geneesmiddel wordt gemaakt door (zoogdier)cellen waarvan het DNA is aangepast. Er is namelijk een stukje DNA dat de code bevat voor cetuximab ingebouwd in het DNA van gekweekte zoogdiercellen. Die gaat daardoor cetuximab produceren. Dit gebeurt in grote reactorvaten in een biofarmaceutische fabriek.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 26 juli 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven