Cemiplimab

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is cemiplimab?

Cemiplimab is een geneesmiddel tegen huidkanker. Het wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Libtayo. Libtayo wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt toegediend per infuus.

Hoe werkt het?

Cemiplimab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Dat is een eiwit dat is ontworpen om te binden aan bepaalde stofjes op de membranen van cellen. Deze stofjes worden receptoren genoemd. In het geval van cemiplimab gaat het om zogenaamde PD-1 receptoren. Dat zijn receptoren die op cellen van het afweersysteem zitten, de zogenaamde T-cellen. Kankercellen maken ook eiwitten aan die aan deze receptoren binden. Ze schakelen op deze manier de T-cellen uit zodat ze de kankercellen niet meer goed kunnen bestrijden. Door aan PD-1 receptoren te binden voorkomt cemiplimab dat kankercellen de T-cellen onschadelijk maken. Op deze manier helpt het middel het afweersysteem om de kankercellen op te ruimen.

Bij welke aandoeningen?

Cemiplimab wordt gebruik bij de behandeling van plaveiselcelkanker van de huid (cutaan plaveiselcelcarcinoom). Meestal wordt het pas gebruikt als andere behandelingen niet helpen of niet mogelijk zijn.

Welke dosering?

Het middel wordt elke drie weken via een infuus direct in de bloedbaan toegediend. Het inlopen van het middel gebeurt in 30 minuten. De gebruikelijke dosering is 350 milligram per infusie. De behandelend arts kan redenen hebben om van de standaarddosering af te wijken.

Welke bijwerkingen zijn er?

Cemiplimab kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, zich slap voelen, diarree huiduitslag en jeuk. Verder treden vaak complicaties op, zoals ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis), gewrichtsontsteking (artritis), en leverontsteking (hepatitis). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoogd alkalische fosfatase gehalte en een verhoogd creatinine gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Libtayo. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC33

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven