Brentuximab vedotine

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is brentuximab vedotine?

Brentuximab vedotine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Adcetris. Adcetris wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof.

Hoe werkt het?

Brentuximab vedotine is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen?

Brentuximab vedotine wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van lymfeklierkanker (maligne lymfoom). Het gaat om de ziekte van Hodgkin (Hodgkinlymfoom), cutaan T-cellymfoomen, en systemisch anaplastisch grootcellig lymfoom (sALCL).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan brentuximab vedotine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn tintelende of prikkende vingers (door perifere neuropathie), vermoeidheid, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree of juist verstopping (obstipatie), afvallen, kortademigheid, hoesten, koorts, koude rillingen, huiduitslag en jeuk. Als complicatie treden vaak luchtweginfecties op, waaronder ook longontsteking (pneumonie). Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld een afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en/of een afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Adcetris. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven