Amivantamab

Bijgewerkt op 4 december 2023 door Simpto.nl

Wat is amivantamab?

Amivantamab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van longkanker. Het wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Rybrevant. Rybrevant wordt geleverd als (concentraat voor) injectievloeistof. Het middel wordt met een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

verpakking Rybrevant (amivantamab) injectievloeistof
verpakking Rybrevant (amivantamab) injectievloeistof

Hoe werkt het?

Amivantamab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Voor meer informatie over het werkingsmechanisme verwijzen wij naar de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Amivantamab wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van longkanker. Het gaat om het zogenaamde niet-kleincellig longcarcinoom, ook wel afgekort tot NSCLC (non-small-cell lung cancer). Om werkzaam te zijn tegen deze vorm van longkanker dienen de kankercellen een bepaalde afwijking in het DNA te hebben. Het gaat om een afwijking in een stukje DNA dat het EGFR-gen wordt genoemd. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak van een eiwit dat epidermale-groeifactorreceptor (EGFR) wordt genoemd. Daarom wordt voor het begin van de behandeling eerst met DNA-onderzoek bepaald of een dergelijke afwijking (mutatie) van het EGFR-gen in de kankercellen aanwezig is.

In welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het gewicht van de patiënt. Bij volwassenen lichter dan 80 kg is de aanbevolen dosering gedurende de eerste vier weken eenmaal per week 1050 mg via een infuus in laten lopen. De eerste dosis dient te worden verdeeld over twee dagen, waarbij de eerste dag 350 mg wordt toegediend en de tweede dag 700 mg. Na vier weken wordt de dosering eenmaal 1050 mg per twee weken. Voor volwassenen van 80 kg of meer gelden hogere doseringen. Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Rybrevant.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan amivantamab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, duizeligheid, misselijkheid, verminderde eetlust, braken, obstipatie, droge huid, afwijkingen aan de nagels, spierpijn, oedeem, ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis), en infusiereacties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder hypoalbuminemie, hypocalciëmie, verhoogde leverenzymen, hypokaliëmie, en hypomagnesiëmie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Rybrevant. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het EMA (European Medicines Agency).

ATC-code

L01FX18


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die behandeld worden met Rybrevant (amivantamab) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf niet behandeld wordt maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven