Monoklonale antilichamen

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat zijn monoklonale antilichamen?

Antilichamen – ook ‘antistoffen’ of ‘afweerstoffen’ genoemd – zijn eiwitten die door het lichaam worden gevormd als reactie op een lichaamsvreemde stof. Ze worden bijvoorbeeld aangemaakt door het lichaam als reactie op ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, schimmels). Monoklonale antilichamen zijn antistoffen die binden aan één bepaald stofje. Dit stofje wordt het antigeen genoemd. Ze worden aangemaakt door een bepaald soort witte bloedcellen, namelijk de B-lymfocyten.

Monoklonale antilichamen als geneesmiddel

Het is mogelijk om in een fabriek cellen te kweken die een bepaald monoklonaal antilichaam aanmaken. Dat wordt gedaan bij monoklonale antilichamen die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van een ziekte. Ze zijn dan gericht tegen een antigeen in het lichaam dat betrokken is bij het ontstaan van de ziekte. Zo worden monoklonale antilichamen geproduceerd die kunnen worden gebruikt als geneesmiddel. Ze worden vrijwel allemaal per injectie of infuus toegediend. Als ze in de vorm van een tablet of capsule zouden worden doorgeslikt zou het grootste deel van de werkzame stof namelijk in de lever worden afgebroken voordat het via het bloed in de rest van het lichaam beschikbaar komt.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Monoklonale antilichamen worden gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder bepaalde vormen van kanker, bepaalde reumatische aandoeningen, inflammatoire darmziekten, multiple sclerose (MS), psoriasis en astma.

Welke zijn er?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven