Nedocromil

Bijgewerkt op 8 juli 2024

Wat is nedocromil?

Nedocromil is een geneesmiddel tegen overgevoeligheidsreacties. Het middel wordt toegediend via inhalatie (inademing) bij de behandeling van astma. Ook is het middel verkrijgbaar als oogdruppels voor de behandeling van allergische conjunctivitis.

Hoe werkt het?

Nedocromil is – net als cromoglicinezuur – een zogenaamde mestcelstabilisator. Het gaat ontstekingsreacties door allergie tegen door het vrijkomen van histamine uit mestcellen tegen te gaan. Histamine speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van overgevoeligheidsreacties.

Toedieningsvormen en indicaties

Nedocromil wordt gebruikt bij de behandeling van allergisch astma. Voor de behandeling van astma wordt het middel op de markt gebracht onder de merknaam Tilade. Tilade is een aerosol voor inhalatie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij het voorkomen van allergische conjunctivitis. Voor deze indicatie wordt het op de markt gebracht onder de merknaam Tilavist. Tilavist wordt geleverd als oogdruppels.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan nedocromil bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen na inhalatie zijn hoofdpijn, hoesten, misselijkheid, braken en en buikpijn. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Tilade. De oogdruppels kunnen lokale klachten geven, zoals bijvoorbeeld een brandend gevoel in de ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven