Cromoglicinezuur

Bijgewerkt op 8 juli 2024

Wat is cromoglicinezuur?

Cromoglicinezuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van allergische reacties. Het wordt in verschillende toedieningsvormen op de markt gebracht, namelijk als drank, granulaat, poeder voor inhalatie, neusspray en als oogdruppels.

Hoe werkt het?

Cromoglicinezuur gaat ontstekingsreacties door allergie tegen door het vrijkomen van histamine uit mestcellen tegen te gaan. Histamine speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van overgevoeligheidsreacties.

Welke toedieningsvormen zijn er?

Cromoglicinezuur is beschikbaar als drank, granulaat, poeder voor inhalatie, neusspray en oogdruppels.

Drank & granulaat

Onder de merknaam Nalcrom is cromoglicinezuur beschikbaar zowel als drank en als granulaat. De drank heeft een concentratie van 20 milligram actieve stof per milliliter drank. Het granulaat wordt geleverd in sachets (zakjes) met 100 mg en met 200 mg van de actieve stof.

Inhalatie

Voor inhalatie van cromoglicinezuur zijn een aerosol suspensie en poeder in capsules beschikbaar. De capsules worden gebruikt met een Eclipse inhaler. Elke capsule bevat 20 mg cromoglicinezuur. De aerosol bevat 5 mg per dosis. Deze toedieningsvorm wordt gebruikt bij de behandeling van allergisch astma en inspanningsastma.

Neusspray

Als neusspray wordt cromoglicinezuur op de markt gebracht onder de merknamen Allergo-COMOD en Prevalin neusspray. Er zijn ook merkloze versies beschikbaar. De neusspray wordt gebruikt voor de behandeling van allergische rinitis. Dat is ontsteking van het neusslijmvlies door overgevoeligheid.

Oogdruppels

Cromoglicinezuur oogdruppels worden onder verschillende merken op de markt gebracht: Allerg-Abak, Allergo-COMOD oogdruppels, Lecrolyn, Natriumcromoglicaat oogdruppels, en Prevalin oogdruppels. De oogdruppels worden gebruikt bij de behandeling van allergische conjunctivitis. Dat is ontsteking van het bindvlies van het oog door overgevoeligheid. Het komt veel voor bij mensen met hooikoorts. Prevalin oogdruppels zijn zonder recept verkrijgbaar bij de (online) drogist.

Prevalin oogdruppels bevatten cromoglicinezuur in de vorm van dinatriumcromoglycaat

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cromoglicinezuur wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende typen ontstekingen. Zo kan inhalatie van het middel helpen bij de behandeling van astma. De neusspray wordt gebruikt bij ontsteking van het neusslijmvlies (rinitis). De oogdruppes worden gebruikt bij de behandeling van bindvliesontsteking van het oog door overgevoeligheid (allergische conjunctivitis).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Cromoglicinezuur geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. De bijwerkingen die optreden zijn afhankelijk van de toedieningsvorm die wordt gebruikt. Voor meer informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiters van de verschillende producten.

Andere talen

Engelse vertaling

cromoglicic acid

Duitse vertaling

Cromoglicinsäure

cromoglicinezuur - chemische structuur
cromoglicinezuur – chemische structuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven