Rabeprazol

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is rabeprazol?

Rabeprazol is een geneesmiddel dat de uitscheiding van maagzuur remt. Het is dus een ‘maagzuurremmer‘. Rabeprazol wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die worden veroorzaakt door maagzuur, zoals bijvoorbeeld refluxziekte en maagzweer.

Rabeprazol wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Pariet. Pariet wordt geleverd als maagsapresistente tablet. De tablet is verkrijgbaar in twee sterktes, namelijk met 10 milligram en met 20 milligram rabeprazol. Er zijn ook merkloze (generieke) tabletten met rabeprazol beschikbaar.

Pariet (rabeprazol) 20 mg tabletten
Pariet (rabeprazol) 20 mg tabletten

Hoe werkt rabeprazol?

Rabeprazol is een zogenaamde ‘protonpompremmer‘. Dat betekent dat het middel de uitscheiding van maagzuur door het maagslijmvlies tegengaat. In het maagslijmvlies zitten bepaalde cellen. Deze cellen worden ‘pariëtaalcellen’ genoemd. Op de celmembraan van deze cellen zit een molecuul waarmee de cel waterstofionen kan uitscheiden. Dit molecuul wordt de ‘protonpomp’ genoemd. Uitscheiding van waterstofionen in het maagsap leidt ertoe dat het maagsap zuur wordt. Een overmaat aan maagzuur kan tot allerlei klachten en afwijkingen leiden.

Indicaties (toepassingen) van rabeprazol

Rabeprazol wordt gebruikt voor de behandeling of de preventie van aandoeningen die (mede) worden veroorzaakt door overtollig maagzuur. Het gaat om de volgende aandoeningen:

Bijwerkingen van rabeprazol

Net als andere medicijnen kan rabeprazol bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Verder lezen / referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Pariet (rabeprazol).


rabeprazol molecuulstructuur
rabeprazol molecuulstructuur

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van rabeprazol (Pariet) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven