Pantoprazol

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is pantoprazol?

Pantoprazol is een geneesmiddel tegen aandoeningen die worden veroorzaakt door maagzuur, zoals maagzweer, gastritis (maagslijmvliesontsteking) en refluxziekte. Het behoort daarom tot de maagzuurremmende middelen. Pantoprazol wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Pantozol. Naast Pantozol zijn ook merkloze (generieke) versies beschikbaar. Dit artikel gaat over werking, toepassingen (indicaties) en bijwerkingen van pantoprazol.

verpakking Pantozol (pantoprazol) tabletten
verpakking Pantozol (pantoprazol) tabletten

Toedieningsvorm & Verkrijgbaarheid

Pantozol wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Er zijn twee sterktes, een met 20 milligram pantoprazol, en een met 40 milligram pantoprazol.

Pantoprazol was oorspronkelijk alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Later is ook een tablet voor zelfzorg op de markt gekomen. Deze bevat 20 milligram pantoprazol en is alleen bedoeld voor kortdurende behandeling van refluxsymptomen (zuurbranden) bij volwassenen.

Hoe werkt pantoprazol?

Pantoprazol is een zogenaamde ‘protonpompremmer‘. Kijk voor het werkingsmechanisme op de webpagina over protonpompremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Pantoprazol wordt gebruikt voor de behandeling (en preventie) van aandoeningen die door overtollig maagzuur worden veroorzaakt, zoals:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen heeft pantoprazol bijwerkingen. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Bij injecties pantoprazol injecties kan een bloedvatontsteking (tromboflebitis) op de toedieningsplaats optreden.

In het bloed kunnen de gehaltes van ALAT, ASAT en gamma-GT stijgen.


pantoprazol molecuulstructuur
pantoprazol molecuulstructuur (bron: Fuzzform)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Pantozol (pantoprazol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Pantoprazol”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven