Omeprazol

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is omeprazol?

Omeprazol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van aandoeningen die door maagzuur worden veroorzaakt. Denk daarbij aan aandoeningen als maagontsteking (gastritis), maagzweer (ulcus ventriculi) en reflux-oesofagitis.

Omeprazol wordt op de markt gebracht onder de merknaam Losec. Tegenwoordig zijn ook merkloze versies en ‘branded generics’ van het middel beschikbaar. Losec wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Er zijn tabletten met 10 milligram, 20 milligram en 40 milligram omeprazol.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen, bijwerkingen en contra-indicaties van omeprazol.

wereldwijd de meest gebruikte maagzuurremmer is waarschijnlijk omeprazol
omeprazol is wereldwijd waarschijnlijk de meest gebruikte maagzuurremmer (bron: W. Carter)

Hoe werkt omeprazol?

Omeprazol is een zogenaamde ‘protonpompremmer‘. Het remt een structuur – de ‘protonpomp’ – die in cellen in het maagslijmvlies H+ionen afscheid. Deze H+ionen zijn verantwoordelijk voor de hoge zuurgraad van maagzuur. Door de protonpomp te remmen worden dus minder H+ionen in het maagsap afgescheiden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Omeprazol wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die het gevolg zijn van (overtollig) maagzuur. Soms wordt het middel gebruikt om te voorkomen dat dergelijke aandoeningen optreden.

Bij onderstaande aandoeningen wordt omeprazol gebruikt:

Welke bijwerkingen kan omeprazol veroorzaken?

Omeprazol geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. De onderstaande bijwerkingen worden het vaakst gemelt.

Contra-indicaties voor omeprazol

Omeprazol mag niet worden gebruikt door mensen die overgevoelig zijn voor het middel, andere protonpompremmers, domperidon, en albendazol.

Engelse vertaling

omeprazole

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van omeprazol.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van omeprazol vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven