Lansoprazol

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is lansoprazol?

Lansoprazol is een geneesmiddel dat de aanmaak van maagzuur in de maag tegengaat. Lansoprazol wordt in Nederland op de markt gebracht door Sanofi-Aventis onder de merknaam Prezal. Daarnaast zijn verschillende merkloze versies van het middel beschikbaar. Lansoprazol wordt geleverd in maagsapresistente capsules. Er zijn capsules met 15 mg en met 30 mg lansoprazol.

Hoe werkt het?

Lansoprazol is een zogenaamde ‘protonpompremmer‘. Het remt dus de zogenaamde ‘protonpomp’. De protonpomp is een structuur in de celmembraan. Het zorgt ervoor dat waterstofionen door de celmembraan worden gepompt. Waterstofionen zijn zuur. Zo zorgt de protonpomp van cellen in het maagslijmvlies ervoor dat maagzuur wordt uitgescheiden. Protonpompremmers gaan dit tegen. Ze zorgen er dus voor dat minder maagzuur wordt uitgescheiden door cellen in het maagslijmvlies.

Bij welke aandoeningen?

Lansoprazol wordt gebruikt bij behandeling of preventie van aandoeningen die door maagzuur worden veroorzaakt. Het gaat om de volgende aandoeningen:

Bijwerkingen lansoprazol

Net als andere geneesmiddelen kan lansoprazol bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Heel soms kan lansoprazol afwijkingen in het bloed veroorzaken, zoals:

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Prezal (lansoprazol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven