Esomeprazol

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is esomeprazol?

Esomeprazol is een geneesmiddel dat de uitscheiding van maagzuur door het maagslijmvlies remt. Het behoort daarom tot de maagzuurremmers. Dergelijke middelen worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen waarbij maagzuur een rol speelt, zoals refluxziekte, maagzweer en maagontsteking.

Esomeprazol wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nexium. Er zijn tegenwoordig ook generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

Verkrijgbaarheid esomeprazol

Nexium is beschikbaar als maagsapresistente tabletten. Er zijn tabletten met 20 milligram en met 40 milligram esomeprazol. De dosering van 20 milligram is tegenwoordig ook zonder doktersrecept verkrijgbaar. Het wordt door drogisterijen, apothekers en online winkels in de vrije verkoop verkocht. De 40 milligram dosering is nog steeds een receptplichtig geneesmiddel.

Naast de capsules en tabletten wordt esomeprazol ook geleverd als poeder om op te lossen. De oplossing wordt gebruikt voor toediening als injectie of infuus.

Ten slotte wordt esomeprazol ook geleverd als granulaat. Het granulaat wordt gemengd met water en kan vervolgens opgedronken worden.

Hoe werkt het?

Esomeprazol remt – net als omeprazol en pantoprazol – de uitscheiding van maagzuur door de zogenaamde pariëtale cellen van het maagslijmvlies. Deze cellen bevatten structuurtjes in de celmembraan die waterstofionen uitscheiden. Waterstofionen (H+ionen) zorgen voor het zure milieu in de maag.

De structuurtjes die waterstofionen uitscheiden worden ‘protonpompen’ genoemd. Omdat maagzuurremmers als esomeprazol deze protonpompen remmen worden ze ‘protonpompremmers‘ genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Esomeprazol wordt gebruikt bij de behandeling of preventie van aandoeningen die ontstaan ten gevolge van maagzuur. Het gaat om de volgende aandoeningen:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook esomeprazol bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder vermeld.

Daarnaast zijn er nog veel andere bijwerkingen die voor kunnen komen. Deze komen echter minder vaak voor.

Contra-indicaties voor esomeprazol

Esomeprazol mag niet worden gebruikt door mensen die overgevoelig zijn voor het middel, andere protonpompremmersdomperidon, en albendazol.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van esomeprazol.


esomeprazol molecuulstructuur
esomeprazol molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Nexium (esomeprazol) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven