Maagzuurremmers

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat zijn maagzuurremmers?

Maagzuurremmers – of kortweg ‘zuurremmers’ – zijn geneesmiddelen die de uitscheiding van maagzuur door kliertjes in het maagslijmvlies remmen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die het gevolg zijn van de werking van (overtollig) maagzuur, zoals bijvoorbeeld maagontsteking, refluxziekte en maagzweren.

Welke maagzuurremmers zijn er?

Maagzuurremmers worden onderverdeeld in twee groepen, de ‘H2-antagonisten‘ – ook wel ‘H2-blokkers‘ genoemd, en de ‘protonpompremmers‘.

H2-antagonisten (‘H2-blokkers’)

In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwamen de eerste H2-antagonisten op de markt. Dat waren cimetidine (Tagamet) en ranitidine (Zantac). Later kwamen er nog meer beschikbaar.

De volgende medicijnen vallen onder de H2-blokkers:

Aanvankelijk waren deze middelen alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Na verloop van jaren bleken de middelen dusdanig veilig dat ze ook – in lage dosering – beschikbaar kwamen voor de vrije verkoop via apotheken en drogisterijen.

Protonpompremmers

Na de H2-blokkers kwamen in de protonpompremmers op de markt. Dat was in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Protonpompremmers hebben als voordeel dat ze sterker werkzaam zijn dan H2-antagonisten. Ze remmen de uitscheiding van maagzuur dus beter.

Protonpompremmers werken doordat ze de protonpomp in de celmembraan van cellen in het maagslijmvlies remmen. Hierdoor worden minder waterstofionen vanuit de cel in het maagsap gepompt. Waterstofionen zorgen voor de hoge zuurgraad van maagsap. Lees meer hierover op de webpagina over protonpompremmers.

De volgende medicijnen vallen onder de protonpompremmers:

Omdat protonpompremmers sterker werken dan H2-antagonisten, en weinig bijwerkingen geven, zijn ze uitgegroeid tot de meest populaire maagzuurremmers.

wereldwijd de meest gebruikte maagzuurremmer is waarschijnlijk omeprazol
wereldwijd de meest gebruikte maagzuurremmer is waarschijnlijk omeprazol (bron: W. Carter)

Toepassingen (indicaties)

Maagzuurremmers worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die het gevolg zijn van (overtollig) maagzuur. Soms worden de middelen juist ingezet ter preventie van dergelijke aandoeningen. Het gaat om onderstaande aandoeningen.

Beschikbaarheid maagzuurremmers

Maagzuurremmers zijn zeer populaire geneesmiddelen. Oorspronkelijk waren ze alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Er zijn nu enkele maagzuurremmers die – in lage dosering – ook in de vrije verkoop beschikbaar zijn. Ze kunnen – behalve bij apotheken – ook worden gekocht bij drogisterijen, supermarkten en online winkels.

in Amerika worden maagzuurremmers op grote schaal zonder doktersrecept verkocht
in Amerika worden maagzuurremmers op grote schaal zonder doktersrecept verkocht

Engelse vertaling

gastric acid suppressants

Synoniemen

Andere namen voor maagzuurremmers zijn maagzuurremmende middelen, maagzuursecretieremmende medicamenten en maagzuurremmende geneesmiddelen.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van maagzuurremmers vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven