Lumasiran

Bijgewerkt op 11 december 2023

Wat is lumasiran?

Lumasiran is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van primaire hyperoxalurie type 1. Dit is een zeldzame stofwisselingsziekte. Het middel wordt op de markt gebracht door Alnylam onder de merknaam Oxlumo. Oxlumo wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt onder de huid (subcutaan) toegediend, meestal in de buik, de bovenarm, of het bovenbeen. De dosering is afhankelijk van lichaamsgewicht van de gebruiker.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Lumasiran (Oxlumo) wordt gebruikt bij de behandeling van primaire hyperoxalurie type 1. Dit is een zeldzame ziekte waarbij de lever te veel oxalaat aanmaakt. Oxalaat wordt via de nieren uitgescheiden in de urine. Bij een overmaat aan oxalaat in de urine ontstaan nierstenen en, op den duur, nierfalen. Ook kan de overmaat aan oxalaat ophopen in cellen van organen en weefsels door het hele lichaam. Dit wordt oxalose genoemd. Het kan leiden tot aantasting van deze organen en weefsels.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan lumasiran bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huidreactie op de plaats van injectie (roodheid, verharding van de huid etc.) en buikpijn.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de (engelstalige) Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Oxlumo. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het European Medicines Agency (Europees Geneesmiddelen Agentschap).

ATC-code

A16AX18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven