Trelegy Ellipta

Bijgewerkt op 23 maart 2023

Wat is Trelegy Ellipta?

Trelegy Ellipta is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, oftewel chronische obstructieve longziekte. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Trelegy Ellipta wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline. Het middel bevat drie verschillende werkzame stoffen bevat, namelijk fluticason, umeclidinium en vilanterol. Het wordt geleverd als poeder voor inhalatie (inademing). Een verpakking Trelegy Ellipta bevat 30 doses.

Hoe werkt het?

Trelegy Ellipta behoort tot een groep geneesmiddelen die luchtwegverwijders (bronchodilatoren) wordt genoemd.Het middel bevat stoffen die de luchtwegen verwijden. Hierdoor wordt het voor mensen met kortademigheid door COPD makkelijker om lucht in en uit te ademen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Trelegy Ellipta wordt gebruikt bij de behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD). Hieronder vallen zowel chronische bronchitis als longemfyseem.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 1 inhalatie. Dit is tevens de maximale dosering. Het middel dient dagelijks op hetzelfde tijdstip te worden toegediend, ’s ochtends of ’s avonds. Na inhalatie dient de mond te worden gespoeld met water (niet doorslikken). Dit vermindert de kans op schimmelinfecties in de mond en het ontstaan van heesheid.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan Trelegy Ellipta bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, hoesten, bovenste luchtweginfecties, keelontsteking, spruw, bronchitis, griep, gewrichtsklachten, pijn in de rug, obstipatie en urineweginfecties.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit middel.

ATC-code

R03AL08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven