Terbutaline

Bijgewerkt op 6 december 2023

Wat is terbutaline?

Terbutaline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma en COPD. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Bricanyl. Bricanyl wordt geleverd als inhalatiepoeder voor toediening met een inhalator (‘Turbuhaler’). Elke verpakking bevat 120 doses. Eén dosis bevat 250 microgram terbutaline. Ook is er een Turbuhaler met een sterkere dosering. Deze geeft 500 microgram van de werkzame stof per pufje (inhalatie) af.

Hoe werkt het?

Terbutaline is een zogenaamd bèta2-sympathicomimeticum.

Bij welke aandoeningen?

Terbutaline wordt gebruikt bij de behandeling van astma, COPD en andere longaandoeningen die kunnen leiden tot bronchospasmen.

Welke dosering?

De aanbevolend dosering voor volwassenen bedraagt 250–500 microgram zo nodig, maximaal 1000 microgram met een tussenpoos van twee minuten per inhalatie. De maximale dagdosering is 4000 microgram. Aangeraden wordt om na elk gebruik de mond te spoelen. Dit voorkomt dat terbutaline via het mondslijmvlies wordt opgenomen in het bloed.

Welke bijwerkingen zijn er?

Terbutaline kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, tremor (trillende handen), snelle hartslag, hartkloppingen en spierkrampen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals hypokaliëmie (verlaging van het kalium gehalte).

ATC-code

R03AC03


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van terbutaline vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven