Formoterol

Bijgewerkt op 6 december 2023

Wat is formoterol?

Formoterol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van benauwdheidsklachten bij longziekten als astma en COPD. Het wordt verkocht door Chiesi onder de merknaam Atimos, door Novartis onder de merknaam Foradil en door AstraZeneca onder de merknaam Oxis. Daarnaast zijn ook merkloze producten beschikbaar die formoterol bevatten. Verder wordt formoterol gebruikt in combinatie met andere actieve bestanddelen, zoals in de volgende producten:

  • Foster NEXThaler inhalator (beclometason en formoterol)
  • Symbicort (budesonide/formoterol)

Hoe werkt het?

Formoterol behoort tot een groep geneesmiddelen die bèta2-sympathicomimetica worden genoemd. Deze middelen verwijden de luchtwegen waardoor het ademen makkelijker gaat.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Formoterol wordt gebruikt bij de behandeling en het voorkomen van kortademigheid bij longziekten als astma en COPD. Daarnaast wordt het gebruikt ter preventie van door inspanning of koude lucht veroorzaakte kortademigheid.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan formoterol bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere trillende handen, hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, hoesten, spierkrampen, spierpijn, keelpijn, droge mond, overmatig zweten en huidafwijkingen. Soms leidt gebruik van formoterol tot hartritmestoornissen, waaronder atriumfibrilleren (boezemfibrilleren). Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder hypokaliëmie (verlaging van het kalium gehalte) en hyperglycemie (verhoging van het glucose gehalte). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van (Oxis) formoterol.

ATC-code

R03AC13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven