Duaklir Genuair

Bijgewerkt op 22 maart 2023

Wat is Duaklir Genuair?

Duaklir Genuair is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van COPD (chornische obstructieve longziekte). Hieronder vallen zowel chronische bronchitis als longemfyseem.

Duaklir Genuair wordt op de markt gebracht door AstraZeneca. Het middel bevat de werkzame stoffen aclidinium en formoterol. Duaklir Genuair wordt geleverd als poeder voor inhalatie (inademing).

Hoe werkt het?

De werkzame stoffen in Duaklir Genuair werken als parasympathicolyticum en als bèta2-sympathicomimeticum. Dat betekent dat ze de spiertjes in de wanden van de luchtwegen verslappen. Hierdoor worden de luchtwegen wijder en wordt het ademen makkelijker.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Duaklir Genuair wordt gebruikt voor de behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD). COPD omvat zowel chronische bronchitis als longemfyseem.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 1 inhalatie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook Duaklir Genuair bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge mond, misselijkheid, hoesten, hoofdpijn, diarree, keelontsteking, slapeloosheid, gevoelens van angst, duizeligheid, trillende handen, spierpijn, spierkramp en urineweginfecties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoog creatinekinase (CK) gehalte en een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Duaklir Genuair.

ATC-code

R03AL05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven