Macrogol

Bijgewerkt op 4 juni 2024

Wat is macrogol?

Macrogol is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven tegen darmverstopping (obstipatie). Het is dus een laxeermiddel. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Forlax. Forlax wordt geleverd als poeder voor drank. Elke sachet (zakje) bevat 10 gram macrogol. Voor kinderen is er Forlax Junior. Dat bevat 10 gram macrogol per sachet. Naast Forlax zijn ook merkloze (generieke) producten met macrogol beschikbaar.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere laxantia kan macrogol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een opgeblazen gevoel in de buik, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, aandrang voelen om te poepen en de ontlasting niet op kunnen houden (fecale incontinentie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Forlax.

3 gedachten over “Macrogol”

 1. Sarah Zondervan

  Hallo,

  Door mijn Slow Transit Colon slik ik een combinatie aan laxerende medicatie. Nu heb ik echter al een week onverklaarbare klachten die niet weg lijken te gaan en de huisarts geen alarmerende afwijkingen kan vinden. (Geen ontstekingswaarden of grote afwijkingen in bloedwaarden). Ikzelf twijfel misschien aan de hoeveelheid laxerende medicatie die ik slik. Ik had namelijk een lange tijd door de ernst van mijn Slow Transit Colon vrijwel nooit hongergevoel. Nu merk ik steeds vaker dat ik s’ochtends wakker word met een hongergevoel en heel soms in de avond zelfs trek krijg voor het avondeten. Echter, ik heb nu ook aanhoudende klachten van opgezette (onder)buik (met name links onder), geborrel in mijn onderbuik, misselijkheid (met name na het eten), (onverteerde) diarree en buikpijn in de onderbuik. Dit is soms zo erg dat ik mezelf met moeite zover krijg om iets te doen, terwijl als ik in beweging ben de pijn wel wat meer op de achtergrond komt. Toen ik van de huisarts een zakje macrogol meer moest nemen, werd het tien keer erger. Ik slik nu 1 pilletje prucolopride en 2 zakjes macrogol (13,7 gram per zakje) per dag. Kan het niet gewoon zo zijn dat mijn darmen iets verbeterd zijn en daardoor deze dosis teveel is en ik daarom deze aanhoudende klachten heb?

  1. Ik gebruik ook al jaren macrogrol i.v.m. Divertikels. In het begin 1 zakje per dag. Nu sinds lange tijd 1/2 zakje in de ochtend met lauwwarm water. Werkt prima. Ik denk dat 2 zakjes veel te veel zijn. Succes ermee.

   1. josee gebruers

    ik gebruik al meer dan 20 jaar macrogol onder de naam van laxido appelsien, ben er altijd goed mee geweest, moest 1 zakje per dag innemen maar had wel een afwisselende stoelgang soms tot 5 keer per dag maar nu na al die jaren heb ik voortdurend diarree met verschrikkelijke krampen , heb daarvoor enterol gekregen, na enkele dagen verbeterd dan wel de toestand maar dan kan ik weer niet meer gaan. ik zit soms ook met de handen in het haar. moet erbij zeggen dat ik 20 jaar geleden geopereerd ben voor een darmzakking maar wat er nu weer scheelt weet ik ook niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven