Methylnaltrexon

Bijgewerkt op 23 september 2024

Wat is methylnaltrexon?

Methylnaltrexon is een geneesmiddel tegen darmverstopping (obstipatie) die wordt veroorzaakt door gebruik van pijnstillers zoals morfine. Dit worden ‘opioïde pijnstillers‘ genoemd omdat ze afgeleid zijn van opium. Methylnaltrexon wordt verkocht onder de merknaam Relistor. Relistor wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt via een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend. Een flacon Relistor bevat 12 milligram van de werkzame stof.

Relistor (methylnaltrexon) spuit voor injectie onder de huid
Relistor (methylnaltrexon) spuit voor injectie onder de huid – bron: Relistor.com

Hoe werkt het?

Een veel voorkomende bijwerking van opioïde pijnstillers is het optreden van darmverstopping (obstipatie). Dit wordt veroorzaakt doordat opioïden binden aan de zogenaamde μ-opioïdreceptoren in het maagdarmkanaal. Prikkeling van deze receptoren leidt tot een afname van de darmbewegingen (darmmotiliteit). Dat kan leiden tot darmverstopping. Methylnaltrexon voorkomt dat opioïden binden aan deze μ-opioïdreceptoren. Zo gaan ze het ontstaan van darmverstopping tegen. Een ander middel dat op dezelfde manier werkt is naloxegol. Vanwege het tegengaan van verstopping van de darm worden beide middelen gerekend tot de laxeermiddelen (laxantia).


Bij welke aandoeningen?

Methylnaltrexon wordt gebruikt bij de behandeling van darmverstopping die wordt veroorzaakt door geneesmiddelen als morfine en fentanyl. Dit wordt ‘opioïd-geïnduceerde obstipatie’ genoemd. Het middel wordt alleen gebruikt bij volwassenen, en pas als andere laxeermiddelen onvoldoende werkzaam zijn..


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan methylnaltrexon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Ook kan op de plaats van injectie een huidreactie optreden. Vanwege het tegengaan van de werking van opioïden kunnen klachten optreden die passen bij een zogenaamd opioïdonttrekkingssyndroom.


Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europeen Geneesmiddelen Agentschap (European Medicines Agency, EMA).


Reageren op dit artikel

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, ervaringen delen, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven