Linaclotide

Bijgewerkt op 31 oktober 2022

Wat is linaclotide (Constella®)?

Linaclotide is een geneesmiddel tegen prikkelbare darm syndroom, ook wel spastische dikkedarm genoemd. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Constella. Constella wordt geleverd als capsules. Elke capsule bevat 290 microgram linaclotide.

Deze webpagina gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van linaclotide.

Constella (linaclotide)
verpakking Constella capsules

Hoe werkt het?

Linaclotide vermindert de overgevoeligheid van de darmen. Daarnaast bevordert het de ontlasting doordat de hoeveelheid vocht in de ontlasting toeneemt en de ontlasting sneller door de dikke darm wordt gevoerd. Hierdoor heeft het minder tijd om in te dikken. Indikken van de ontlasting kan leiden tot verstopping (obstipatie).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Linaclotide wordt gebruikt bij de behandeling van prikkelbaredarmsyndroom met verstopping (obstipatie). Het middel is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met deze aandoening.

Aflevering en dosering

Linaclotide wordt op de markt gebracht door het bedrijf Almirall. Het wordt geleverd in capsules die 290 microgram van het werkzame bestanddeel bevatten.

Hoe gebruiken?

Het wordt geadviseerd om de capsule ongeveer een half uur voor een maaltijd in te nemen. Als het middel na vier weken nog geen vermindering van de klachten geeft is het verstandig om de arts te raadplegen.

Welke bijwerkingen zijn er?

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Verder kan het kalium gehalte in het bloed verhoogd zijn. Dit wordt hyperkaliëmie genoemd. Ook kan gebruik leiden tot uitdroging (dehydratie).

Wanneer NIET gebruiken?

Linaclotide mag niet worden gebruikt bij afsluiting van het maagdarmkanaal (mechanische ileus) en bij overgevoeligheid voor de werkzame stof.

Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gevens zijn over het gebruik van dit middel tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding wordt geadviseerd om het middel in deze omstandigheden niet te gebruiken.

Wat kan ik verwachten van dit middel?

Bij meer dan de helft van de patiënten met prikkelbaredarmsyndroom met verstopping vermindert linaclotide klachten als buikpijn, vervelend gevoel in de buik en verstopping.

Wat kost Constella®?

De prijs van een verpakking Constella is bij ons nog niet bekend.

Verder lezen

Voor meer informatie verwijzen wij naar de EPAR over dit product. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een document van de Europese gezondheidsautoriteiten.

5 gedachten over “Linaclotide”

  1. ik gebruik nu 8 weken.het heeft me goed geholpen.met overleg apotheker gebruik ik 2 uur voor ontbijt.

  2. carmen cuypers

    Hallo,
    ik neem 1 pil half uur voor het ontbijt plus 3 zakjes forlax. Het heeft een tijdje geholpen. Je moet sommige dagen twee à drie keer achter elkaar naar wc. De uitwerking is na een paar maanden al sterk verminderd. Ik vind het geen goed product

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven