Sterculiagom

Bijgewerkt op 26 oktober 2022

Wat is sterculiagom?

Sterculiagom is een laxeermiddel. Het wordt op de markt gebracht door de firma Norgine onder de merknaam Normacol. Normacol wordt geleverd als granulaat (korrels) en in een zakje (sachet).

Hoe werkt het?

Sterculiagom is een zogenaamde bulkvormer. Dat betekent dat het middel vocht opneemt waardoor het volume van de ontlasting toeneemt. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en dunner zodat het makkelijker uitgepoept kan worden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Sterculiagom wordt gebruikt bij de behandeling van obstipatie. Obstipatie leidt vaak tot persen bij de ontlasting. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan. Daarom wordt sterculiagom ook gebruikt bij de behandeling van aambeien.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 1-2 maatlepels granulaat, of tweemaal per dag 1 sachet. Voor kinderen vanaf 12 jaar geldt dezelfde dosering. Voor kinderen van 6-12 jaar geldt een lagere dosering, namelijk tweemaal per dag ½–1 maatlepel granulaat, of tweemaal per dag ½ sachet. Het middel dient na de maaltijd en met veel water te worden ingenomen. Het granulaat kan eventueel worde ingenomen met zacht voedsel of yoghurt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel in de buik, veel winden laten (flatulentie), diarree, buikpijn, overgevoeligheidsreacties, ingedikte ontlasting (impactie), verstopping van de slokdarm (oesofageale obstructie), en verstopping in de darm (intestinale obstructie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Normacol.

ATC-code

A06AC03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven