Psylliumvezels

Bijgewerkt op 31 oktober 2022

Wat zijn psylliumvezels?

Psylliumvezels zijn vezels afkomstig van psylliumzaad. Ze worden vooral gebruikt als voedingsvezels voor de behandeling van obstipatie. Psylliumzaad wordt onder de merknamen Metamucil en Volcolon als geneesmiddel verkocht. Daarnaast zijn ook produkten met psylliumvezels beschikbaar als zelfzorgmiddel.

psylliumvezels
psylliumvezels – bron: Voicevale.com

Hoe werken ze?

Psylliumvezels behoren tot een groep laxeermiddelen die bulkvormers worden genoemd. Dit soort middelen wordt, na inname, niet opgenomen in het bloed. Ze blijven dus achter in de darmen en worden uitgescheiden met de ontlasting. De vezels hebben de neiging om water op te nemen. Als voldoende vocht wordt gedronken zullen de psylliumvezels daarom water opnemen. Daardoor maken ze de ontlasting minder hard. Zo wordt het makkelijker om de ontlasting uit te poepen. Voor een goede werking als laxeermiddel is het dus wel van belang om voldoende water te drinken.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Psylliumvezels worden gebruikt bij de behandeling van verstopping van de darm (obstipatie). Doordat de ontlasting minder hard wordt gaat het poepen makkelijker. Dat is ook van belang bij mensen met aambeien en anuskloofjes (anusfissuren). Het uitpersen van harde ontlasting maakt bij hen de aandoening erger en pijnlijker. Gebruik van psylliumvezels helpt dat te doorbreken. Voor deze toepassing is het van belang om voldoende water in te nemen. Soms worden psylliumvezels juist toegepast bij de behandeling van diarree. In dat geval is het niet de bedoeling om veel water in te nemen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

De meest voorkomende bijwerking is een vol gevoel in de buik. Gebruik van psylliumvezels kan in zeldzame gevallen leiden tot afsluiting van de darm. Deze ernstige complicatie treedt vooral op wanneer onvoldoende water wordt gedronken bij gebruik van psylliumvezels. Daarom is inname van voldoende vocht van belang bij de behandeling van obstipatie. Verder is de kans op darmafsluiting hoger als de psyllium vlak voor het slapen gaan wordt ingenomen. Daarom dient het product ’s ochtends of overdag te worden ingenomen. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van het produkt.

Synoniemen

psylliumzaad, psyllium, vlozaad

Engelse vertaling

psyllium husk

ATC-code

A06AC01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven