Bulkvormers

Bijgewerkt op 31 oktober 2022

Wat zijn bulkvormers?

Bulkvormers zijn laxeermiddelen die het volume van de ontlasting doen toenemen. Dat doen ze door vocht op te nemen. Daarom is het van belang om, naast het gebruik van een bulkvormer, voldoende te drinken. Vaak worden ze opgelost in water, vruchtensap of yoghurt. Bulkvormers worden soms ook gebruikt bij de behandeling van diarree. In dat geval is het juist van belang om NIET veel te drinken. De bulkvormende middelen nemen dan vocht op waardoor de dunne ontlasting dikker wordt.

Andere namen voor bulkvormers zijn bulkvormende laxeermiddelen en volumevergrotende laxantia.

Welke bulkvormers zijn er?

Bulkvormers zijn meestal natuurlijke producten. De volgende middelen worden beschouwd als bulkvormers:

psylliumvezels
psylliumvezels

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zetmeel en zemelen, hebben ook bulkvormende eigenschappen.

Hoe werken ze?

Bulkvormers bevatten natuurlijke vezelproducten. De vezels nemen vocht op. Hierdoor neemt het volume van de ontlasting toe en (2) wordt de ontlasting zachter. Dit bevordert de stoelgang. Voor een goede werking van bulkvormende laxeermiddelen is het van belang om veel te drinken. Anders kunnen de middelen onvoldoende vocht opnemen en kunnen ze zelfs verstoppend gaan werken.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Bulkvormers worden in eerste instantie gebruikt bij de behandeling van obstipatie (darmverstopping). Soms worden bulkvormers juist gebruikt om diarree tegen te gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de behandeling van diarree bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom.

Synoniemen

bulkvormende laxeermiddelen, volumevergrotende laxantia

Engelse vertaling

bulk-forming laxatives, bulking agents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven