Patiromeer

Bijgewerkt op 11 april 2023

Wat is patiromeer?

Patiromeer is een geneesmiddel tegen een verhoogd kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Het wordt vooral gebruikt bij de behandeling van mensen die nierfunctievervangende behandeling krijgen.

Patiromeer wordt op de markt gebracht door Vifor onder de merknaam Veltassa. Veltassa wordt geleverd als sachet (zakje) met poeder voor een orale suspensie (drank). Elke sachet bevat 8,4 gram van de werkzame stof. Er zijn ook sachets met 16,8 gram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Patiromeer is een zogenaamde kationenwisselaar. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over kationenwisselaars.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan patiromeer bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, diarree, obstipatie (darmverstopping), misselijkheid, braken en winderigheid (flatulentie). In het bloed kan het magnesium gehalte dalen. Dit kan leiden tot hypomagnesiëmie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Veltassa. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

V03AE09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven