Natriumzirkoniumcyclosilicaat

Bijgewerkt op 11 april 2023

Wat is natriumzirkoniumcyclosilicaat?

Natriumzirkoniumcyclosilicaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een te hoog kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Lokelma. Lokelma wordt geleverd als poeder voor orale suspensie (drank). De poeder wordt geleverd in sachets (zakjes). Er zijn zakjes met 5 gram en met 10 gram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Natriumzirkoniumcyclosilicaat is een zogenaamde kationenwisselaar.

Bij welke aandoeningen?

Natriumzirkoniumcyclosilicaat wordt gebruikt bij de behandeling van hyperkaliëmie bij volwassenen. Hyperkaliëmie is een verhoogd kalium gehalte in het bloed.

Hoe innemen?

De inhoud van een sachet Lokelma toevoegen aan een glas met ongeveer 45 milliliter water. Vervolgens goed roeren. Hierbij ontstaat een troebele vloeistof. De suspensie (vloeistof) opdrinken wanneer deze nog troebel is. Als het poeder alweer is uitgezakt naar de bodem, dan opnieuw roeren.

Welke bijwerkingen geeft het?

Natriumzirkoniumcyclosilicaat kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een te laag kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie), ophoping van vocht in de weefsels (oedeem). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Lokelma. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

V03AE10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven