Natriumpolystyreensulfonaat

Bijgewerkt op 11 april 2023

Wat is natriumpolystyreensulfonaat?

Natriumpolystyreensulfonaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om een te hoog kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie) te behandelen. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Resonium A. Resonium A wordt geleverd als poeder. Het poeder kan worden gebruikt om een orale suspensie (drank) of een rectale suspensie (toediening als klysma) te maken.

Hoe werkt het?

Natriumpolystyreensulfonaat is een zogenaamde kationenwisselaar.

Bij welke aandoeningen?

Natriumpolystyreensulfonaat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd kalium gehalte in het bloed (hyperkaliëmie) bij mensen met slecht werkende nieren (nierinsufficiëntie).

Welke dosering?

Voor volwassenen wordt een dosering van 1-4 maal per dag 15 gram natriumpolystyreensulfonaat geadviseerd. Bij kinderen is de dosering afhankelijk van het lichaamsgewicht. Aanbevolen wordt om met 1 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag te beginnen, verdeeld over verschillende doses. De onderhoudsdosis is 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Welke bijwerkingen geeft het?

Gebruik van natriumpolystyreensulfonaat kan tot de volgende bijwerkingen leiden: misselijkheid, braken, buikpijn, darmverstopping (obstipatie), diarree, en verminderde eetlust. Ook kunnen afwijkingen in het maagdarmkanaal ontstaan, waaronder een perforatie.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie), een verhoogd natrium gehalte (hypernatriëmie), een verlaagd calcium gehalte (hypocalciëmie), en een verlaagd magnesium gehalte (hypomagnesiëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Resonium A poeder.

Engelse vertaling

polystyrene sulfonate

ATC-code

V03AE01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven