Calciumpolystyreensulfonaat

Bijgewerkt op 11 april 2023

Wat is calciumpolystyreensulfonaat?

Calciumpolystyreensulfonaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van een verhoogd kalium gehalte bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen). Het wordt op de markt gebracht door Fresenius onder de merknaam Sorbisterit. Sorbisterit wordt geleverd als orale suspensie (drank) en als rectale suspensie (klysma). De dosering wordt bepaald op basis van de kalium concentratie in het bloed.

Hoe werkt het?

Calciumpolystyreensulfonaat is een zogenaamde kationenwisselaar. Na inname wisselt het calcium uit voor kalium. Daardoor wordt kalium uit de voeding aan het middel gebonden. Het verlaat vervolgens via de ontlasting het lichaam. Zo kan kalium uit de voeding niet worden opgenomen vanuit de darm in het bloed. Het kalium gehalte van het bloed daalt. Omdat calciumpolystyreensulfonaat kalium bindt wordt het een kaliumbinder genoemd.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 20 gram drank of 40 gram per klysma. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan calciumpyrofosfaat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, darmverstopping (obstipatie), verminderde eetlust en diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie) en een verhoogd calcium gehalte (hypercalciëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Sorbisterit.

ATC-code

V03AE01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven