Kaliumbinders

Bijgewerkt op 11 april 2023

Wat zijn kaliumbinders?

Kaliumbinders zijn geneesmiddelen die de hoeveelheid kalium in het lichaam verminderen. Ze worden ook wel kaliumverlagers genoemd. Ze worden gebruikt bij de behandeling van nierziekten. Bij nierziekten zijn de nieren niet goed in staat om kalium uit te scheiden in de urine. Het kalium gehalte in het bloed kan dan oplopen. Dit wordt hyperkaliëmie genoemd. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder hartritmestoornissen.

Welke zijn er?

De geneesmiddelen in de tabel hieronder worden gerekend tot de kaliumbinders.

GENEESMIDDELMERKNAAMFIRMATOEDIENINGSVORM
calciumpolystyreensulfonaatSorbisteritFreseniuspoeder
natriumpolystyreensulfonaatResonium AGenzymepoeder
natriumzirkoniumcyclosilicaatLokelmaAstraZenecapoeder
patiromeerVeltassaViforpoeder
overzicht van kaliumbindende middelen

Hoe werken ze?

Kaliumbinders binden het kalium dat in de voeding zit. Dat gebeurt in de darmen. Het kalium kan dan niet via de darmwand worden opgenomen in het bloed. Het aan de kaliumbinder gebonden kalium verlaat vervolgens via de ontlasting het lichaam. Dus in plaats van dat het kalium wordt opgenomen in het bloed wordt het uitgepoept. Het resultaat is dat er minder kalium in het bloed terecht komt.

De binding van kalium door kaliumbinders komt tot stand door uitwisseling van bepaalde stofjes (kationen), zoals Ca2+ of Na+, met K+ (kaliumion). Dit soort middelen, waarbij dit soort kationen worden uitgewisseld, worden kationenwisselaars genoemd.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Kaliumbinders worden vooral gebruikt bij de behandeling van mensen met nierziekten bij wie het kalium gehalte in het bloed verhoogd is.

Hoe worden ze toegediend?

Kaliumbinders worden geleverd als poeder voor suspensie. Dat betekent dat het poeder kan worden ‘opgelost’ in bepaalde dranken. Dat kan in water, thee of frisdrank. Vruchtensappen zijn niet geschikt. Die bevatten zelf namelijk veel kalium. Eventueel kunnen de middelen ook worden verwerkt in gerechten.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere geneesmiddelen kunnen ook kaliumbinders bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en braken. Vanwege hun werking kunnen kaliumbinders soms een te laag kalium gehalte in het bloed veroorzaken. Dit wordt hypokaliëmie genoemd. Kijk voor aanvullende informatie over bijwerkingen op de webpagina’s over de afzonderlijke kaliumbindende middelen.

Synoniemen

kaliumverlagers, kaliumverlagende middelen, kaliumverlagende medicijnen, kaliumbindende middelen

Engelse vertaling

potassium binding agents

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven