Upadacitinib

Bijgewerkt op 13 maart 2023

Wat is upadacitinib?

Upadacitinib is een geneesmiddel tegen reuma. Het wordt op de markt gebracht door Abbvie onder de merknaam Rinvoq. Rinvoq wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte. Een tablet Rinvoq bevat 15 mg upadacitinib.

Hoe werkt het?

Upadacitinib is een zogenaamd immunosuppressivum. Het onderdrukt de afweerreactie van het lichaam. Het werkt doordat het een enzym remt dat in ons lichaam een rol speelt bij het activeren van het afweersysteem. Dit enzym wordt Janus Kinase genoemd, of afgekort JAK. Upadacitinib is daarom een zogenaamde JAK-remmer. Kijk voor aanvullende informatie over de werking van upadacitinib op de webpagina over JAK-remmers.

Bij welke aandoeningen?

Upadacitinib wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende reumatische aandoeningen, namelijk:

Uit onderzoek blijkt dat upadacitinib ook werkt tegen atopische dermatitis.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is eenmaal per dag 15 mg. De tabletten dienen in z’n geheel (dus zonder te breken of te kauwen) te worden doorgeslikt. Dat kan met een slokje water of met het eten. De behandelend arts zal voor aanvang van de behandeling bepaalde bloedwaarden laten bepalen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere afweeronderdrukkende geneesmiddelen kan upadacitinib vanwege het werkingsmechanisme infecties veroorzaken. Veel voorkomende infecties zijn keelontsteking, ontsteking van het neusslijmvlies (rinitis), neusbijholteontsteking (sinusitis), ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis). Ook lagere luchtweginfecties kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld bronchitis. Verder kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld een verhoogd creatinekinase gehalte, een verhoogd ALAT gehalte en een verhoogd ASAT gehalte. Het aantal neutrofiele granulocyten kan verlaagd zijn. Dit wordt neutropenie genoemd.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Rinvoq. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L04AA44

Scroll naar boven