Baricitinib

Bijgewerkt op 30 augustus 2023

Wat is baricitinib?

Baricitinib is een afweeronderdrukkend geneesmiddel. Het wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. Baricitinib wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de merknaam Olumiant. Olumiant is beschikbaar als omhulde tablet. Er zijn twee sterktes, namelijk met respectievelijk 2 mg en met 4 mg baricitinib.

verpakking Olumiant (baricitinib) tabletten
verpakking Olumiant (baricitinib) 2 mg tabletten

Hoe werkt het?

Baricitinib is een zogenaamde ‘JAK-remmer‘. Het remt een bepaald stofje dat ‘Janus kinase’ (JAK) wordt genoemd. Janus kinase speelt een belangrijke rol bij het activeren van cellen van het afweersysteem. Door de werking van Janus kinase te remmen wordt het afweersysteem onderdrukt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Baricitinib wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. Soms wordt het middel ‘off-label’ gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld CANDLE-syndroom. Het middel wordt getest op werkzaamheid tegen alopecia areata, een andere auto-immuunziekte.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan baricitinib bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Verder lezen / Referenties

  • Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Olumiant. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Olumiant (baricitinib) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Baricitinib”

  1. Goedendag, wat zijn de bijwerkingen van Olumiant, Jak1 jak 2 voor RA ??
    En hoelang mag je dat achterelkaar gebruiken?

    Vriendelijke Groet
    José van Diek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven