Bijgewerkt op 13 maart 2023
Wat zijn JAK-remmers?
JAK-remmers zijn geneesmiddelen die werkzaam zijn doordat ze de werking van het enzym Janus Kinase (JAK) tegengaan. Ze worden daarom ook wel ‘Janus Kinase-remmers’ genoemd. Janus Kinase (JAK) is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels tussen cellen die betrokken zijn bij de afweer tegen infecties.
Er zijn drie verschillende vormen van JAK. Ze worden respectievelijk JAK1, JAK2 en JAK3 genoemd. JAK-remmers kunnen één of meer van deze vormen remmen. Er wordt zo onderscheid gemaakt tussen:
- JAK1-remmers
- JAK2-remmers
- JAK3-remmers
- combinaties hiervan, bijvoorbeeld JAK1/JAK2-remmers
Welke JAK-remmers zijn er?
Hieronder volgt een overzicht van JAK-remmers die momenteel beschikbaar zijn op de markt.
- baricitinib (merknaam: Olumiant) – JAK1/JAK2-remmer voor de behandeling van reumatoïde artritis;
- fedratinib (merknaam: Inrebic) – JAK2-remmer voor de behandeling van myelofibrose;
- filgotinib (merknaam: Jyseleca) – JAK1-remmer voor de behandeling van reumatoïde artritis;
- oclacitinib (merknaam: Apoquel) – JAK1-remmer die wordt gebruikt in de diergeneeskunde;
- ruxolitinib (merknaam: Jakavi) – JAK1/JAK2-remmer voor de behandeling van psoriasis, myelofibrose en reumatoïde artritis;
- tofacitinib (merknaam: Xeljanz) – JAK3-remmer voor de behandeling van psoriasis en reumatoïde artritis;
- upadacitinib (merknaam: Rinvoq) – JAK1-remmer die wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew (spondylitis anylopoetica).
JAK-remmers in ontwikkeling
Hieronder volgt een overzicht van JAK-remmers die momenteel nog in ontwikkeling zijn.
- cerdulatinib
- gandotinib
- lestaurtinib
- momelotinib
- pacritinib
- peficitinib
Hoe werken JAK-remmers?
JAK-remmers remmen het enzym januskinase (JAK). Januskinase speelt een belangrijke rol bij het activeren van cellen van het afweersysteem. Deze cellen worden geactiveerd door stofjes die ‘cytokines’ worden genoemd. Deze cytokines binden met bepaalde receptoren op de celmembraan van cellen van het afweersysteem. Door deze binding wordt de betreffende receptor geactiveerd. Januskinase zorgt ervoor dat de geactiveerde receptor een signaal afgeeft in de cel. Hierdoor worden in de cel eiwitten aangemaakt die een rol spelen bij groei van de cel. JAK-remmers voorkomen dat januskinase z’n werk kan doen. Zo gaan JAK-remmers activering en groei van cellen tegen. Dat geldt vooral voor cellen van het afweersysteem. Dat zijn namelijk cellen die receptoren bevatten voor de betreffende cytokines.
Bij welke aandoeningen (indicaties) worden JAK-remmers gebruikt?
JAK-remmers worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde auto-immuunziekten. Dat zijn ziekten waarbij het afweersysteem zich richt tegen onderdelen van het eigen lichaam. Voorbeelden van aandoeningen waartegen remmers van het jasonkinase worden gebruikt zijn reumatoïde artritis, artritis psoriatica, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Ook worden JAK-remmers soms gebruikt voor de behandeling van zogenaamde myeloproliferatieve aandoeningen. Voorbeelden zijn polycythemia vera en myelofibrose.