Bijgewerkt op 30 maart 2023 door Simpto.nl
Wat is ustekinumab?
Ustekinumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van psoriasis, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Stelara. Stelara wordt geleverd als injectievloeistof voor injectie onder de huid (subcutaan) of toediening via een infuus. De injectievloeistof is beschikbaar in flacons en wegwerpspuiten.
Hoe werkt het?
Ustekinumab behoort tot de interleukine antagonisten. Dat betekent dat het de werking van bepaalde interleukines tegengaat, namelijk van interleukine 12 en interleukine 23. Interleukines zijn stofjes die een belangrijke rol spelen in ons afweersysteem. Ze zijn van belang bij het opstarten van een ontstekingsreactie als reactie van het afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Interleukines spelen op die manier ook een rol bij het ontstaan van auto-immuunziekten, zoals psoriasis. Door de werking van interleukines tegen te gaan zullen de symptomen van auto-immuunziekten worden tegengegaan.
Bij welke aandoeningen?
Ustekinumab wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde auto-immuunziekten, waaronder psoriasis, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het wordt vooral gebruikt bij de behandeling van plaquepsoriasis. Ook wordt het gebruikt voor de behandeling van gewrichtsontsteking door psoriasis (artritis psoriatica).
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere geneesmiddelen geeft ustekinumab bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huidreactie op de plaats van injectie, infectie van de bovenste luchtwegen, waaronder keelontsteking en neusbijholteontsteking (sinusitis), hoofdpijn, moeheid en duizeligheid. Ook kan toediening leiden tot pijn in de gewrichten, misselijkheid, braken, spierpijn, diarree, jeuk en pijn in de rug.
Kijk voor aanvullende informatie in de EPAR van Stelara. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
ATC-code
L04AC05