Spesolimab

Bijgewerkt op 24 oktober 2023

Wat is spesolimab?

Spesolimab is een geneesmiddel dat wordt gebruik bij de behandeling van een bepaalde vorm van psoriasis. Het gaat om gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis. Het middel wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim onder de merknaam Spevigo. Spevigo wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt via een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Spesolimab is een zogenaamde interleukine-remmer. Kijk voor informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over interleukineremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Spesolimab wordt gebruikt bij de behandeling van gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis. Het wordt toegediend in het geval er sprake is van een opvlamming (‘flare’) van de ziekte.

In welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmalig 900 mg spesolimab intraveneus (in een ader) toedienen per infuus. Na verdunning dient het middel gedurende 90 minuten in te lopen. Als de symptomen aanhouden kan dit na een week eventueel worden herhaald.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan spesolimab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (zoals bijv. keelontsteking, neusbijholteontsteking), infecties van de urinewegen (zoals bijv. blaasontsteking, nierbekkenontsteking), huidreacties op de plaats van injectie, moeheid, en jeuk.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Spevigo. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L04AC22


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Spevigo (spesolimab) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven