Siltuximab

Bijgewerkt op 30 maart 2023

Wat is siltuximab?

Siltuximab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Castleman. Het wordt op de markt gebracht door Eusa Pharma onder de merknaam Sylvant. Sylvant wordt geleverd als infusievloeistof.

Sylvant (siltuximab) is verkrijgbaar in twee sterktes – bron: ClinicalTrialsArena

Hoe werkt het?

Siltuximab is een zogenaamde interleukine-remmer. Het remt de werking van interleukine-6. Het doet dit door heel gericht te binden aan interleukine-6. Hierdoor belemmert het de binding van interleukine-6 aan zogenaamde interleukine-6 receptoren. Op dit manier gaat het de werking van B-lymfocyten en plasmacellen tegen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Siltuximab wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Castleman. Het gaat dan om een bepaalde vorm van deze ziekte die de multicentrische vorm wordt genoemd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan Sylvant bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, keelpijn, hoge bloeddruk, buikpijn, misselijkheid, braken, obstipatie, diarree, keelontsteking, blaasontsteking, bovenste luchtweginfectie, huiduitslag en gewrichtspijn. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder trombocytopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes), neutropenie (verlaagd aantal neutrofiele granulocyten), hypertriglyceridemie (verhoogd triglyceriden gehalte) en hyperurikemie (verhoogd urinezuur gehalte). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Sylvant. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L04AC11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven