Secukinumab

Bijgewerkt op 30 maart 2023

Wat is secukinumab?

Secukinumab is een geneesmiddel tegen psoriasis. Het behoort tot de groep van de zogenoemde ‘biologicals‘. Het middel wordt op de markt gebracht door het bedrijf Novartis onder de merknaam Cosentyx.

Cosentyx (secukinumab) injecties
Cosentyx injecties

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Secukinumab wordt gebruikt voor de behandeling van plaque psoriasis. Dat is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Daarnaast is het ook werkzaam tegen de ziekte van Bechterew.

Hoe werkt het?

Secukinumab remt een stofje dat een rol speelt bij ontstekingsreacties. Dit stofje het interleukine-17A (IL-17A). Door dit stofje te remmen zal de ontstekingsreactie in de huid bij mensen met plaquepsoriasis afnemen. Daardoor zullen de huidafwijkingen verbeteren.

Bijwerkingen secukinumab

Omdat secukinumab ingrijpt op het afweersysteem kan het infecties veroorzaken. Veel voorkomende gevolgen van gebruik van dit middel zijn keelontsteking, loopneus, diarree, koortslip en Candida-infecties in de mond (orale candidiasis).

Dosering

Plaque psoriasis

Cosentyx wordt gegeven als injectie onder de huid (subcutane injectie). De eerste drie weken wordt 300 mg per week toegediend. Daarna 300 mg per maand.

Ziekte van Bechterew

De aanbevolen dosering bij de behandeling van de ziekte van Bechterew is nog niet bekend. Ingeschat wordt dat een patiënt elke vier weken een injectie van 150 mg nodig zal hebben voor een goed effect.

Wat kost het?

Een injectie van 150 mg kost € 623,81 exclusief afleverkosten, en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Verder lezen

Voor mieer informatie over dit middel verwijzen we naar de bijsluiter.

Scroll naar boven