Satralizumab

Bijgewerkt op 20 oktober 2023

Wat is satralizumab?

Satralizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van neuromyelitis optica. Het middel wordt op de markt gebracht door Roche onder de naam Enspryng. Enspryng wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt met een wegwerpspuit onder de huid (subcutaan) ingespoten. Het wordt meestal in de buik of het dijbeen toegediend.

Hoe werkt het?

Satralizumab is een zogenaamde interleukineremmer. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over interleukineremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Satralizumab wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Devic (neuromyelitis optica) en andere neuromyelitis optica-spectrumstoornissen (NMOSD).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan satralizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, reacties op de plaats van injectie, pijnlijke gewrichten, slapeloosheid, huiduitslag, jeuk, perifeer oedeem, migraine, ontsteking van het neusslijmvlies, ontsteking van het maagslijmvlies, en hoge bloeddruk (hypertensie).

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), afname van het fibrinogeen gehalte (hypofibrinogenemie), en hyperlipidemie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Enspryng.

ATC-code

L04AC19


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Enspryng (satralizumab) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven