Sarilumab

Bijgewerkt op 30 maart 2023

Wat is sarilumab?

Sarilumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Kevzara. Kevzara wordt geleverd als inmectievloeistof in een kant-en-klare injectiepen of wegwerpspuit. Het middel wordt subcutaan (onder de huid) toegediend.

Hoe werkt het?

Sarilumab is een zogenaamde interleukine-remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Sarilumab wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis (reuma). Daarnaast wordt het soms gebruikt in combinatie met dexamethason voor de behandeling van longontsteking bij COVID-19. Voor deze laatste toepassing is het middel niet geregistreerd. Artsen spreken dan van ’off-label gebruik’.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan sarilumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn jeuk en rode verkleuring van de huid op de plaats van injectie. Ook kunnen infecties van de luchtwegen en urineweginfecties voorkomen. Verder treden regelmatig afwijkingen in het bloed op, waaronder neutropenie, trombocytopenie, hypercholesterolemie en hypertriglyceridemie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Kevzara. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (European Medicines Agency).

ATC-code

L04AC14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven