Risankizumab

Bijgewerkt op 23 oktober 2023

Wat is risankizumab?

Risankizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder psoriasis en de ziekte van Crohn. Het wordt op de markt gebracht door de firma Abbvie onder de merknaam Skyrizi. Skyrizi wordt geleverd als injectievloeistof en als (concentraat voor) infusievloeistof. De injectievloeistof wordt met een voorgevulde spuit direct onder de huid (subcutaan) gespoten, bijvoorbeeld in de buik of het bovenbeen. De infusievloeistof wordt via een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Risankizumab is een zogenaamde interleukineremmer. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over interleukineremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Risankizumab wordt gebruikt bij de behandeling van:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan risankizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keelontsteking, neusbijholteontsteking etc.), huidreactie op de plaats van toediening, hoofdpijn, moeheid, huiduitslag, jeuk, schimmelinfectie van de huid, ontsteking van de haarzakjes (folliculitis), en urticaria (galbulten).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Skyrizi. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L04AC18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven