Mirikizumab

Bijgewerkt op 20 oktober 2023

Wat is mirikizumab?

Mirikizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van colitis ulcerosa. Het wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de merknaam Omvoh. Omvoh wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof voor toediening via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus), en als kant-en-klare wegwerpspuit voor toediening onder de huid (subcutaan).

Hoe werkt het?

Mirikizumab is een zogenaamde interleukine-remmer. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over interleukineremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mirikizumab wordt gebruikt bij de behandeling van colitis ulcerosa. De behandeling wordt begonnen met eenmaal per vier weken een infuus. Daarna volgt een onderhoudsbehandeling met onderhuidse toediening van twee wegwerpspuiten per vier weken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan mirikizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keelontsteking, neusbijholteontsteking etc.), hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, vlekjes op de huid, bultjes op de huid, jeuk, reacties op de plaats van injectie, en overgevoeligheidsreacties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd ALAT gehalte, een verhoogd ASAT gehalte, en een verhoogd bilirubine gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Omvoh.

ATC-code

L04AC24


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Omvoh (mirikizumab) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven