Ixekizumab

Bijgewerkt op 20 oktober 2023

Wat is ixekizumab?

Ixekizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder plaque psoriasis. Het wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de merknaam Taltz. Taltz wordt geleverd als wegwerpspuit met injectievloeistof. Het middel wordt direct onder de huid (subcutaan) ingespoten.

Hoe werkt het?

Ixekizumab is een zogenaamde interleukine-remmer. Kijk voor meer informatie op de webpagina over interleukine-remmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ixekizumab wordt gebruikt bij de behandeling van plaque-psoriasis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van psoriatrische artritis en spondylitis ankylopoetica.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ixekizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de injectieplaats, infecties van de bovenste luchtweginfecties, misselijkheid, schimmelinfecties van de huid, herpes simplex infectie, keelpijn, pijn in de mond, schimmelinfectie in de mond (orale candidiasis), bindvliesontsteking van het oog (conjunctivitis), cellulitis, en eczeem. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder neutropenie en trombocytopenie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Taltz. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel rapport van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L04AC13


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Taltz (ixekizumab) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven